30 august 2006

30 årene nærmer seg

Jeg må bare få oppklart en liten ting, før jeg gir meg: Jeg har INGEN planer for denne "store" dagen. Jeg har ikke tenkt å tenke mer på den før jeg er ferdig med oppgaven. Og dessuten, hvem vet hvor haren hopper, og hvor jeg befinner meg på denne dagen. Jeg har det ikke travelt med å planlegge heller. Alt jeg vet er at det ikke ble noe av feiringen på Hestnesøyra i pinsen slik vi hadde planlagt. Så er det sagt. Jeg har ingen planer. Og jeg vil ikke ha planer heller på noen månder.

nye moduser....

Jeg har gått inn i en modus. Den modus innbærer at det kun er uker igjen av skrivingen min. Jeg har begynt på siste innspurten. Det medfører at det nok ikke blir oppdateringer her på en stund. Jeg har fått beskjed av Steinar å ikke være så selvkritisk. Jeg prøver så godt jeg kan. Det betyr at jeg ikke kommer til å ta tungt på at jeg kan skrive to setninger i en....

Uansett i familien har vi kommet et skritt nærmere høstens store eventyr. I løpet av høsten er det bare jeg som (kanksje??? eller kanskje ikke???) oppholder meg innen landets grenser. Jeg fikk fraktet Ann-Iren til flesland forrige torsdag, og fredag var systa avgårde til India. Nå er det bare en mnd før min gamle setter seg på flyet til Australia. Der skal de besøke bordern, hvor han er helikopterteknikker. Ergo jeg blir eneste familiemedlem igjen i Norge, og står som kontakt på alles forsikringspapirer. Neida, jeg er overhode ikke misunnelig!

21 august 2006

Jeg vet ikke, jeg fikler

en ting skal være sagt: her på sandane, i venninneflokken min er jeg dataeksperten. Jeg er den venninnene ringer til når de feks ikke klarer å overføre musikk fra msn music til iPod, eller er den som prøver å fikse når antivirusen har falt ut. JEG ER DATAGURUEN!!!

Men det er klart jeg har mine begrensninger

Likevel, jeg er DATAGURUEN. Jeg er den som prøver og feiler mest. (ja, veldig mye prøving og veldig mye feilling og kriser.) Men jeg har egen bærbare Toshiba, som jeg styrer en del med. (pappa sier jeg må slutte å fikle. Men da lærer jeg jo ikke mer) Og i følge mine læringsteorier i orgnaisasjonslæring, er det veldig bra at individet lærer-ved-og-gjøre (Levitt & March, 1988). Det er hvordan man takler feil som er avgjørende for læringen. Dersom man gjentar feilen gang etter gang, står det dårlig til med læring. Men dersom man ut i fra feil heller skjønner at enkelte handlinger ikke bør gjentas, og man neste gang heller anlegger en annen strategi; har man gjort bra læring. Da snakker vi om vi flere påfølgende prosesser. Som feks om man søker etter nye rutiner, eller om man forbedrer eksisterende (March, 1991). En annen prosess er feks om det da fører til at man har en instrumentell læring (singelloop-læring), hvor strategier endres eller om det endrer selve verdigrunnlaget for handling (dobbelloop-læring) (argyris & Schön, 1996).

jeg har et poeng med å legge ut om de ulike læringsteoriene i min hverdag. Det er at jeg er ny innen blogge verden. Jeg søker fremdeles etter rutiner og handlinger som fører til optimalisering av min egen bloggeside. Jeg holder altså på med hva March kaller organisasjonell søken. Så om det av og til skjer noen feil, må jeg ta lærdom av dette. Ikke fikle med for mange knapper. Om jeg har fiklet med for mange fakter, må jeg fikle dem tilbake. Rette opp i egne feil. Foreløbig snakker vi bare singelloop-læring. Fordi jeg finner ikke grunn til å endre prinsippene for å skrive, eller la andre skrive. Tror jeg.

Altså jeg har nå fikset slik at blant andre Eva kan legge igjen kommentarer. Jeg hadde fiklet litt mye. Og jeg må tenke litt mer på individuell versus kollektiv læring, taus versus eksplisitt kunnskap, lære av erfaring og lære ved å gjere, læringsnivåer og ellers andre faktorer som påvirker læring i et bistandssamarbeid. Rett og slett fikle litt mer med ideer :)

I mens jeg hører på de fantastisk tyske schlägerene mine. Knis!

20 august 2006

jeg har, jeg vil, jeg skal

Det er helg. Det er søndag. Det er Sandanedagene.

Jeg er ikke fyllesjuk. Jeg har ikke gjort ting jeg angrer på denne helgen. Jeg har ikke skadet noen biler. jeg har ikke vært i Bergen. Jeg har ikke vunnet i lotto. Jeg har ikke brukt mye penger. jeg har ikke vært på Idol-konsert (det var det visst ikke mange andre heller som var). Jeg har ikke vært i 30-års voksenfest på Sotra.

Jeg har kjørt mye bil. Jeg har blitt stoppet i promillekontroll for andre gang i min -kjøre-bil-karriere. Jeg vært privatsjåfør. Hyggelig datter og venninne og fått alle trygt hjem. Jeg har vært enda mer hyggelig og meldte meg frivillig til å sitte barnevakt. Jeg har sett mye film. Jeg klarte å få 4 barn til å sove. (tihi andre er kanskje litt fyllesjuke idag og har kanskje litt fylleangst).

Jeg har skrevet 2 sider på en vanskelig kapittel. Jeg skal skrive minst 2 sider til. Jeg vet ikke helt hvordan, men jeg skal. Denne uken skal jeg på veiledning. Jeg har skrevet på 1 jobbsøknad. Denne uken skal jeg skrive den ferdig. Jeg vil ha en jobb snart . Jeg vil, jeg skal, jeg må bli ferdig med forskningsprosjektet.

Jeg har tenkt litt på hva jeg skal gjøre med oppgaven når jeg er ferdig. Skal jeg selge den til temaorganisasjonen? De kommer jo til å bruke den en del likevel? Eller skal jeg den til dem? Hvor mye skal jeg kreve av betaling? Hva er verdien på mitt hode? Hva er verdien på fire års blod, svette, tårer og frustrasjon?

Hvor lang tid bruker en på å skrive 1 A4-side? 10 minutter. Om en har tankene klar.

Jeg kan, jeg vil, jeg får til

Joda, fin helg :)

09 august 2006

Ting å gjøre en onsdagsettermiddag/kveld:

1. skrive på forskningsprosjektet (oppgaven)
2. gi blanke i å skrive forskningsprosjekt
3. se filmer jeg har lovd meg selv å å seg - som Bridget Jones Diary
4. le av filmer jeg jeg aldri skulle se
5. kose meg med å se filmer jeg lovde meg selv å se
6. kjenne meg igjen i filmer jeg aldri skulle se
7. skrive liste, noe jeg aldri skulle gjøre
8. ikke skrive på forskningsprosjekt
9. håpe jeg likevel skal skrive litt
10. surfe nettet etter alle skuespillerne i filmer jeg aldri skulle se
11. surfe nettet etter artikler om filmer jeg aldri skulle se
12. skulle ønske biblioteket var åpent enda, slik at jeg kunne låne 2-eren også
13. vil gjerne se flere slike filmer

Jaja, slik går også denne arbeidsdagen
slik går min første blogg her...
slik er livet mitt for tiden

røyke for mye
drikke for mye
spise for mye
veie for mye
drømme for mye - om uoppnåelige menn
se for mye tv

jeg må ha et glass vin før jeg fortsetter med forskningsprosjektet mitt